Когато се , би следвало да се проведат поне два експеримента

...
Когато се , би следвало да се проведат поне два експеримента
Коментари Харесай

Нов начин на гласуване трябва да се въвежда постепенно

" Когато се , би следвало да се проведат най-малко два опита на поредни избори и едвам тогава да бъде въведено действително ". Това мнение на Обществения съвет към ЦИК изложи пред БНР Росица Матева, председател на съвета. Тя напомни, че такава е била процедурата и при въвеждането на машинното гласоподаване.

Матева акцентира, че нов метод на гласоподаване би трябвало да се вкарва последователно, с цел да може да бъде осведомен гласоподавателят. А по време на опитите ще могат да бъдат отстранени всички зародили проблеми.

" И Венецианската комисия, и ОССЕ предлагат фрапантни промени в изборните правила да се вкарват най-малко една година преди избори ", уточни тя.

Липсата на указател на гласоподавателите Росица Матева дефинира като проблем пред провеждането на избори. 

" Списъците се изготвят по непрекъснат адрес. В чужбина не знаем какъв брой български жители живеят и какви са адресите им. Нашето предложение беше там, където се планува гласоподаване по пощата в чужбина, самите гласоподаватели да декларират в дипломатическите и консулски представителства в съответната страна, че желаят да гласоподават по пощата и в това заявление посочат адреса, на който се намират, с цел да им бъдат изпратени бюлетината и идентификационен лист към нея, с цел да може да се индивидуализира гласоподавателят, който я е подал. След като гласоподава, гласоподавателят да върне по пощата бюлетината в дипломатическото и консулско представителство в съответната страна, като отчитането на резултата да стане от особено назначена изборна комисия ", изясни тя.

Матева отново подчертава, че това гласоподаване би трябвало да бъде пробно извършено, тъй като има страни, в които избори са били касирани поради пощенски избор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР